Onwaarschijnlijke ronde levert Marquez pole position op

door Robin Leféber
images_MotoGP_2015_april_Mar_Marquez_Austin_Texas

Met drie minuten te gaan in de kwalificatie voor de MotoGP of the Americas leek het gedaan voor wereldkampioen Marc Marquez. De Spaanse Honda-coureur zette zijn motor tegen de pitmuur, klom er overheen, holde naar de garage van zijn team en reed op zijn tweede machine weer de baan op. Met een uiterste inspanning wist Marquez in een onwaarschijnlijke laatste ronde toch nog de pole position op te eisen.

De Spaanse wereldkampioen hield het hoofd opmerkelijk koel toen hij op zijn dashboard een waarschuwingslampje zag oplichten. Hij zette zijn machine op een veilige plaats, aan het eind van de pitmuur, aan de kant en trok een sprintje naar de garage. Terwijl hij op zijn tweede machine weer de baan op ging, doken zes coureurs onder de tijd van Marquez. Die wist nog net voor het vallen van de vlag door startfinish te rijden, zodat hij nog een hele ronde had. Op haren en snaren joeg Marquez zijn Honda over het circuit waar hij de afgelopen twee jaar al won. Met een onwaarschijnlijke ronde gaf de 22-jarige coureur de zes rijders die hem waren gepasseerd het nakijken.

Naast Marquez op de eerste startrij beginnen zondagavond om 21.00 uur Nederlandse tijd Andrea Dovizioso (Ducati) en Jorge Lorenzo (Yamaha) aan de tweede MotoGP-race van het seizoen. Met name de derde plaats van Lorenzo is opmerkelijk, aangezien de tweevoudig wereldkampioen met een zware bronchitis kampt en in de vrije trainingen de grootste moeite had.

De winnaar van de eerste race van het seizoen, twee weken geleden in Qatar, Valentino Rossi, begint met zijn Yamaha vanaf de vierde plaats, met naast zich Cal Crutchlow en Scott Redding, beiden op satelliet-Honda’s. 

Simeon blijft Lowes en Rabat net voor in Moto2

Xavier Simeon, de Belgische coureur die twee weken geleden in Qatar al op het podium stond, heeft de pole position gepakt voor de Moto2-race van de GP of the Americas. De 25-jarige Belg bleef Sam Lowes voor, die opnieuw hard viel, evenals in de eerdere trainingen op CotA en in de GP van Qatar. Regerend wereldkampioen Tito Rabat completeert de eerste rij van het startveld. De Fransman Johann Zarco, die op de eerste dag de snelste was, start vanaf plaats 4.

De Moto2-coureurs hadden een natte kwalificatie verwacht, maar de voorspelde regenbuien bleven op de tweede dag in Austin uit. De weersverwachtingen voor de race (start om 19.20 uur) zijn niet al te best. Op de droge baan werden de eerste veertien coureurs van de Moto2 gescheiden door slechts één seconde. Regent het morgen, dan is dat in het voordeel van de Australische coureur Anthony West, die zich als dertiende kwalificeerde. West is een erkend regenrijder – de enige twee overwinningen die hij ooit behaalde waren in de TT van Assen (in 2003 en vorig jaar), in de stromende regen.

Kent de snelste in incidentrijke Moto3-sessie

Brit Danny Kent was heer en meester in de kwalificatie van de Moto3 – de eerste volledig droge sessie op het circuit of the Americas voor de coureurs in de lichtste klasse. De kwalificatie begon met een reeks incidenten: eerst knalde John McPhee achterop Livio Loi. Beiden kregen een strafpunt voor hun botsing. Daarna werd Niklas Ajo onderuit gereden en weer even later moest de rode vlag gehanteerd worden na een crash van Hiroki Ono.

Die vijf minuten onderbreking om de scherven op de baan op te ruimen gaf de teams van de eerder gecrashte coureurs de tijd om de boel weer op te lappen. Loi, de Belgische coureur die uitkomt voor het Nederlandse RW Racing GP, wist met slechts een halve trainingssessie toch nog naar de veertiende tijd te komen, McPhee begint als vijftiende aan de Moto3-race om 18.00 uur Nederlandse tijd.

Naast Kent (Honda) op de eerste rij staan de Portugees Miguel Oliveira (KTM) en de Italiaan Andrea Locatelli (Honda). 

door Robin Leféber

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden